Antisemitisme in kinderboek

Eigenlijk is ze heel gematigd, Sharon, dochter van een moeder die geboren werd vlak na de oorlog. Zachtaardig, immer vriendelijk, wel altijd oplettend, als een rechtgeaarde 2G’er is. In Israël volgde ze op de School of Education van Yad Vashem een twee wekelijkse cursus. Leerde over de ‘ins and outs’ van omgaan met gevoelige historie en over de invalshoeken die er werkelijk toe doen. Kort maar krachtig, ze LEERDE en Sharon werd een top educator, één van de enkelingen die van binnenuit en met veel invoelingsvermogen kan verhalen en onderwijzen over de Shoah.

Dan wordt het 6 juni 2019. Terwijl D-Day publiekelijk als een groots moment in de geschiedenis wordt herdacht, krijgt Sharon een kinderboek onder ogen: De Brieven van Mia en onze 2G’ er schrikt: wat leest ze daar nu? Op vier pagina’s van dit semi-onschuldige kinderverhaal wordt een regelrechte link gelegd tussen de genocide op de Joden en een vermeende volkerenmoord op Palestijnen door Joden. De suggestie is helder: er vindt een genocide plaats in Palestina en de daders zijn Joden/Israeli’s. OMG is de eerste reactie.

Moet ik nu voortaan iedereen gaan uitleggen waarom het historisch incorrect is om Israël als een bezetter en genocidepleger te beschouwen?’ Sharon leest door en stuit op de uitleg dat niet alle Joden Israëli’s zijn. Ze pakt de laptop en meldt zich. Sharon:’ Ik vind het hoogst verderfelijk dat dit als waarheid wordt opgediend in een kinderboek, kinderen zullen zelf niet gaan checken of het klopt.

Sharon, altijd lief en mild is nu boos. Wij van The Descendants zeggen: je hebt gelijk, volmondig en we voegen er iets aan toe, wat echt nog niet iedereen wil horen, dit is een vorm van institutioneel antisemitisme.Pin It on Pinterest