Wanneer familie vermoord is in een genocidaal proces, ook al gebeurde dat misschien (lang) voordat jij werd geboren, dan zijn plekken van vervolging en moord besmet. Dan is Loods 24 in Rotterdam geen havenopslagplaats voor tabak; de Amsterdamse Hollandsche Schouwburg geen plek van cultuur en gezelligheid, en kan Hooghalen in Drenthe misschien wel een leuk dorp zijn, maar voor jou is het toch vooral doorgangskamp Westerbork. Europa kent veel Shoah besmette plaatsen en Polen spant de kroon met de door Duitsers gebouwde vernietigingskampen. Tegenwoordig plekken van herdenking waar naartoe je misschien niet makkelijk afreist.

The Descendants maken reizen naar de plekken waar Joden zijn vermoord. Niet alleen naar Sobibor, Auschwitz, Majdanek, Belzec, Treblinka, Chelmno, Maly Trostenets en Jasenovac, maar ook naar het veel onbekendere voormalige Galicië in Zuidoost-Polen en West-Oekraïne waar (massa) executies plaatsvonden. The Descendants reizen niet alleen naar plekken van ellende, maar (be)zoeken ook regio’s, plaatsen en landen met een (levende) Joodse cultuur. Buiten Europa ligt qua erfgoed de focus op Marokko, Curaçao en Suriname.

 

Van 2 – 6 oktober naar de Conferentie over Nazi Medicine in Warschau en Lublin. Informatie aanvragen kan via het contactformulier.

Pin It on Pinterest