NIK stop de sabotage van onze rabbijn

Hieronder treft u een oproep aan van Dan Cohen aan het NIK om zich te bezinnen op het ongefundeerde ontslag van rabbijn Shmuel Spiero. De oproep wordt onderschreven en gedeeld door heel veel van de sjoelgangers in Haarlem/Heemstede die niet op de hoogte waren van het voorgenomen besluit van het NIK en net als de rabbijn overvallen zijn en geshockeerd worden door het eigenmachtige optreden. De Joodse gemeenschap in Nederland is niet groot en om een hele kille haar rabbijn af te nemen is onbegrijpelijk. De redactie van The Descendants staat achter rabbijn Spiero en onderschrijft volmondig de woorden van Dan Cohen.

Dan: ‘Ik was geschokt om in het Nieuw Israëlitisch Weekblad (NIW) van 8 oktober te lezen dat het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK) de arbeidsovereenkomst met rabbijn Shmuel Spiero opzei. Zonder enige kennis van om het even welke achtergrond of drijfveren van de opzegging, kan ik stellen dat Joods leven niet alleen in Haarlem, maar ook in haar randgemeenten – Zandvoort, Hoofddorp en Nieuw-Vennep om enkele belangrijke te noemen – geen schim zouden zijn van wat het nu is. Dat is voor een zeer groot deel te danken aan de altijd opgewekte, constructieve en onvermoeibare inzet van rabbijn Spiero en zijn vrouw Bracha. Het is – B”H – nooit nodig geweest, maar ik ben er vast van overtuigd dat je dag en nacht een beroep op rabbijn Shmuel Spiero kunt doen.
De ontbinding van de arbeidsovereenkomst met rabbijn Shmuel Spiero ondermijnt niet alleen alles wat hij de afgelopen 27 jaar tot stand heeft gebracht; het staat ook haaks op één van de belangrijkste doelstellingen van het NIK, die volgens de formulering in de loe’ach (agenda, pag. 6) luidt: ‘Het NIK maakt de werkzaamheden van rabbijnen mogelijk’. Met haar kamikaze-actie maakt het NIK de werkzaamheden van de rabbijnen niet mogelijk: ze saboteert die juist.
Ik hoop dat het NIK tijdig bij zinnen komt, zodat – na het aanbieden van gepaste excuses – rabbijn Shmuel Spiero voort kan gaan met waar hij ruim een kwart eeuw mee bezig is, namelijk het verder op- en uitbouwen van Joods leven in Haarlem en haar ruime omgeving.’Pin It on Pinterest