Bescherming van Joden?

Overdonderend veel reacties kregen The Descendants en alle ondertekenaars op het bericht in De Telegraaf waarin gevraagd werd aan de overheid van wie zij nog op bescherming kunnen rekenen nu helder is dat de Coördinatie van Antisemitisme bestrijding een wassen neus blijkt, politici slechts hun eigen agenda voeren waarin dit onderwerp bepaald geen speerpunt is en het Openbaar Ministerie geen enkele haast maakt om de stapels met aangiften te onderzoeken en naar eventuele aanklachten om te werken. Het leven van alledag gaat zijn gangetje en het land maakt zich op voor opening na de corona-maatregelen, ook al is er sprake van toename van besmettingen met de Delta-variant. Ondertussen is er verpozing met het Europees Kampioenschap Voetballen, heeft Max Verstappen de grand-prix van Frankrijk gewonnen en is Wimbledon van start gegaan. ‘So, who cares?’ Nou, ons maakt het wat uit, want we kijken weer over onze schouder en horen/zien het lelijks dat er generaliserend over Joden verschijnt. Waakzaamheid is geboden. Helaas waken nog maar weinig omstanders met ons mee, uiteraard een enkeling daargelaten.

De reacties op het artikel in De Telegraaf waren toch lovend? Oh, absoluut, zowel naar de krant toe als over het initiatief om de brief aan de overheid te schrijven. Ook de toon en directheid beviel. ‘Helder geformuleerd’, ‘Het is nodig‘ staat met stip genoteerd en veel dank met ‘ Je neemt me de woorden uit de mond‘. ‘Ja’, dat het nodig is dat vinden wij natuurlijk ook. De strijd om aandacht in de media is niet aangenaam. Het lijkt er verdacht veel op alsof kranten antisemitisme niet serieus nemen, wat gedeeltelijk valt te verklaren uit het feit dat journalisten doorgaans zelf geen last hebben van antisemitisme. Hadden we het anders verwacht? Die vraag is enigszins cynisch en we willen graag positief blijven, maar de geschiedenis van Joden leert anders. Die geschiedenis is duizenden jaren oud en de opgedane ervaring van ouders, grootouders, voorouders negeren dat vinden wij naïef. Waakzaamheid dus? Ja! En pro-activiteit.

Mocht u het artikel niet hebben gelezen dan adviseren we u om de foto bij dit stukje te vergroten. Een link meezenden heeft geen zin, omdat het artikel achter een paywall zit.Pin It on Pinterest