
07 Sep ‘Ze profiteren van de Tweede Wereldoorlog’
Door Céline van Haperen
Mijn strijd, beter bekend als ‘Mein Kampf’, is na jaren speculatie opnieuw uitgegeven. Jarenlang was het boek van Adolf Hitler niet alleen een taboe, maar ook verboden voor de verkoop. Sara de Vries is joods en schrijfster, zij reageert op de uitgave van het boek.
Het boek, dat geschreven is in 1925, is niet bij wet verboden in Nederland. Na een rechtszaak in de jaren ’80, waarna de rechter had uitgesproken dat het boek verboden is voor verkoop, volgden de rechters in de rest van het land deze uitspraak. Willem Melching heeft de vertaling van het boek geschreven. Het gaat om een wetenschappelijke Duitse herdruk, uitgegeven in 2016.
IRRITATIE
Sara is het niet eens met de keuze van de uitgeverij Prometheus: “Ze profiteren van de Tweede Wereldoorlog”. Ze ergert zich ook aan de manier hoe scholen informeren over de Holocaust. Mensen besteden, volgens haar, in Nederland te weinig tijd aan de geschiedenis en wat er écht gebeurd is tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Om de paar jaar leeft de discussie weer op over of het boek moet worden uitgegeven. Volgens Sara draait dit meer om sensatie dan om het wetenschappelijke motief: “Er moet weer verdiend worden aan een zieke geest”.
NUT
Ze is wel van mening dat het boek voor een bepaalde doelgroep nuttig kan zijn. Psychiaters, historici en journalisten noemt ze als voorbeeld. Ook deze groepen moeten zich wel bewust zijn wat voor een persoon het boek heeft geschreven: “Historici moeten zich wel beseffen dat ze een boek lezen geschreven is door een massamoordenaar”.
“Natuurlijk moet het boek bestudeerd worden, maar plaats het in een universiteitsbibliotheek. Onder de afdeling Psychiatrie. Het moet niet in een boekwinkel te koop zijn. Ik was toevallig bij de Bruna, daar staat het gewoon in de kast bij de andere boeken”.
ANTISEMITISME
Antisemitisme is een van de redenen waarom Sara het niet eens is met de nieuwe uitgave: “Jodenhaat is nog steeds zo diep aanwezig bij sommige mensen. Die gaan er verkeerde dingen mee doen.”
“Jongeren weten vaak niet eens wat een jood is, in dat boek staat wat je ermee moet doen. Niet alleen met joden, maar ook geestelijk gehandicapten, jehova getuigen, donkergekleurde mensen.” Sara is van mening dat je dit soort gedachtes niet moet terugbrengen in deze samenleving. Ze spreekt vol afschuw over het boek: “Mijn kat mag er niet eens op plassen in de kattenbak”.
Dat Sara bang is dat dit boek zorgt voor een toename in antisemitisme is niet zo gek natuurlijk. De afgelopen jaren zijn er vaker verhalen geweest over antisemitisme in Nederland; zo schrijft het CIDI dat 17% van de meldingen over discriminatie om antisemitisme ging.
Het boek is in meerdere boekwinkels in Nederland te koop, ook online. Op Bol.com wordt het beschreven als ‘Mijn strijd: kritische editie’.