Sara’s visie op Goed en Fout

Dinsdag 9 februari om 19.30 uur is er een zoom van The Descendants of the Shoah Holland. Deze keer is Sara de Vries te gast. Sara is een fameus lid van het Landelijk Steunpunt Gastsprekers van Herinneringscentrum Kamp Westerbork, auteur van diverse verhalen in de boekserie Joodse Huizen en initiatiefneemster van het Holocaust Monument voor de gedeporteerde en vermoorde Joden uit Diemen.

Sara is iemand die erom bekend staat dat zij geen blad voor de mond neemt. Geen heilige huisjes schuwend en altijd een dame. Een actieve Descendant die niet hoeft te worden gepord om actie te ondernemen.

Ik ben in 1954 geboren in de Transvaalstraat 116 [Amsterdam], in het benedenhuis. In dat huis woonden Eva de Vries-Gans (zus van ‘ome Piet’ Pinehas Gans), Aron de Vries (broer van mijn vader Marcus de Vries) en hun dochtertje Celine (roepnaam Lieneke). Mijn vader heeft onder andere in dit huis tijdens de oorlog ondergedoken gezeten en heeft direct na de oorlog kans gezien het huis op zijn naam te krijgen zodat, wanneer Aron, Eva en Lieneke terugkeerden, zij weer in het huis konden wonen’, vertelde Sara een paar jaar geleden in het programma Het Geheugen van Oost.

En nee, ze ‘kwamen niet terug’, ze werden vermoord.

Haar familie was en is de focus van Sara’s openbare vertellingen en presentaties. Minder bekend zijn haar verhalen over wat er na de Tweede Wereldoorlog gebeurde. Over wat de familie te verduren kreeg in de Transvaalbuurt van oud-NSB’ers en een voormalig lid van de beruchte Schalkhaarder politie die de familie De Vries zodanig terroriseerde dat het gezin zich medio jaren zestig va de 20e eeuw genoodzaakt zag om te verhuizen naar Diemen.

In deze zoom praten we met Sara over naoorlogs en hedendaags antisemitisme in die doorlopende lijn van verleden naar heden. Over het vandaag met dat magere leefklimaat voor Joden, de herdenkingen en openbare spijtbetuigingen waarin van werkelijk begrip voor Joden en hun genocidale lot geen sprake is.  Over ingebakken discriminatie en oorlogsleed dat lijkt te moeten verdwijnen omdat de overheid een strategie uitzette om allerlei vormen van (oorlogs)ellende te egaliseren tot een onoverzichtelijke brij waaruit dan ooit, bij wijze van illusie, één nationale identiteit moet groeien.

Wat brengt genocide teweeg?  Over herdenken als in ‘niet vergeten’ en het namen noemen van Joodse slachtoffers, maar er bestaan daarnaast ook nogal wat taboes. Taboes die we in de zoom benoemen.

Om deel te nemen aan de zoom vragen wij u om zich via mcahn@thedescendants.nl aan te melden. U ontvangt dan de zoom-link. De zoom is in het Nederlands en start om 19.30 uur Nederlandse tijd. Er is gelegenheid tot het stellen van vragen indien de tijd dat toelaat. Het aantal beschikbare plaatsen is beperkt.



Pin It on Pinterest