Musicians Vakshynska & Evgeny, descendants from Lviv en Moskou

https://www.youtube.com/channel/UCyAKmQjhIdzug66BFr8bA-g?view_as=public&fbclid=IwAR35yFMVij5RHJQuKhWAbMxE-H6O-oCyQ7avWlcix5njzdxDUyJyI1kkYcM

Gepreoccupeerd als we zijn met onze eigen omstandigheden vergeten we wel eens dat er ook Joden leven in Polen, Roemenië, Hongarije, Bulgarije, Slovakije, Tsjechië en de Oekraïne en dat ook zij kampen met die loodzware nalatenschap van de Shoah. Hun historische werkelijkheid was wreder, hun omgeving vijandiger, er waren nagenoeg geen ontsnappingsmogelijkheden.

Op doorreis ontmoetten we toevallig artieste Nata Vakshynska en haar partner, de componist Evgeny. We luisterden naar hun optreden en spraken enige minuten met elkaar. Ze komen oorspronkelijk uit Kiev, waar ze opgroeiden en het conservatorium doorliepen, tegenwoordig toeren ze met name door Midden-Europa.

Hun muziek? Uniek en ook een onmiskenbaar Joods geluid. We herkenden klanken (de Sofar als instrument) en teksten waarin H’shem werd aangeroepen.

Vakshynska over de Shoah als bron van inspiratie: ‘ Als Evgeny’s oma als heel jong meisje, een studente niet zomaar op een avond had besloten om met haar jongere zusje weg te lopen, dan waren ze de volgende dag in het ravijn van Babi Yar geëindigd.’   Ze knikte nog even kort naar ons en toen speelden zij en Evgeny verder. Herkenbare klanken, gedeelde geschiedenis, universeel Jodendom. Even vielen verschillen weg.

Luister maar eens:

https://www.youtube.com/watch?v=7pUeRNqOvGQ

https://www.youtube.com/watch?v=8Wpv0V2mczo&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2qPjB47WaDd4kOxnB6rzR6sKIaDKdJzGv1f8RHDSo9vvsg21CEfWykLAk

Nata Vaksynska en Evgeny hebben een facebook pagina:

https://www.facebook.com/vakshynska/

 Pin It on Pinterest